Çocuk-Ergen / Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

İletişime Geçin!

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Çocuk ruhsal bozukluğunda en çok görülen bozukluktur. Okul yaşındaki %10 çocukta görülür ve tedavi edilmezse, okul sorunu ve davranışsal sorunlar baş gösterebilir.

 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ( DEHB) çocukluktan itibaren geldiği bilinmektedir. Bu çocukların daha çok uyku, yeme bozukluğu ve öfke nöbetleri daha çok görülür. Ancak çoğu zaman çocuğun aşırı haraketliliği aile içinde idare edilir. Ancak çocuğun okula başlamasıyla sorun gün yüzüne çıkar. DEHB, tanısı alan çocuklar dikkatini toplamada ve sürdürmede, görevlerini planlama ve görev yerine getirmede, eşyalarına sahip çıkmada ciddi zorluklar vardır. Sırasını bekleme, unutkanlık, eşya kaybetme, derste ok konuşma gibi davranışlar sık görülür. Bazen anaokulunda öğretmenlerin ifade etmesiyle, çoğu zamanda 1.sınıfta ailelerin veya öğretmenleri yönlendirmesiyle psikoloji ofislerine başvuru yapılmaktadır.

 

Uzun yıllarca, DEHP ergenlikten kaybolduğu yanılgısı mevcuttu. Fakat yapılan son araştırmalarda, ergenlikte DEHP haraketliliğin bittiği fakat buna iç huzursuzluk, heyecan arama, dikkat sorunları ve planlama güçlüklerinin arttığını göstermektedir. Çocuklukta daha çok akademik ve/veya okul sorunları yaşarken ergenlik ve yetişkinlikte akademik sorunların yerini iş ve kişisel arası ilişki sorunlarının yer aldığı görğlmektedir. Genellikle DEHP olan kişilerde zeka sorunu yoktur fakat sanki bir arabanın fren sisteminin çalışmaması gibidir. Ne yapacağını iyi bilmektedir fakat bunu uygularken sorun yaşamaktadırlar. Bu yüzden, DEPH ile beraber olumsuz etiketlenme, depresyon, bazı öğrenme güçlükleri gibi sorunları beraberinde getirir. Bu tür ruhsal rahatsızlığın başında ilaç tedavisi önemlidir fakat çocuğun ya da ailenin nasıl tutum içerisinde olunacağına dair bir psikoterapi sürecinden geçmeleri gerekmektedir.