En az bir ay süreyle besleyici değeri olmayan besinleri yeme eğilimde oldukları bilinmektedir. Bu maddeleri yeme tutumu kişinin gelişimsel düzeyi ile uyumlu değildir ve toplumsal olarak olağan kabul edilecek bir uygulama değildir. Bu kriterler göz önünde bulundurarak anoraksiya nevroza ve bulimiya nevroza en sık görünen yeme bozukluğu olarak bilinir.
Anoraksiya Nevroza:
Gereksinimlere göre enerji alımını kısıtlama tutumu, beden sağlığında belirgin bir düşüş ve düşük vücut ağırlığı görülmektedir. Kilo almaktan ya da şişmanlamaktan çok korkarlar. Kilo almayı engelleme tutumu içerisindelerdir. Kişinin vücut şeklini yanlış algılaması mevcuttur. Aslıda aşırı zayıftır ama ayna karşısına geçtiğinde hala vermesi gereken kilolar gözüne çarpar. Aşırı egzersiz yapma, bağırsak hareketlerini arttıran ilaçlar kullanma gibi çözümlere başvurur.
Bulimiya Nervoza:
Bir bireyin normal zamanda yediği yemekten çok daha fazlasını yeme ve bunu bedeninden çıkarma isteğiyle tariflenir. 1-2 saat içerisinde tıkanırcasına yemek yer. Kişi, bu sırada yemek yemeyi durduramaz ya da ne denli yediğini denetleyemediği gözlenir. Bu tür yiyecekleri edikten sonra, kendi kendini kusturabilir, ishal yapıcı ya da idrar söktürücü ilaçlar içebilir. Tıkanırcasına yemek yedikten sonra neredeyse hiç yemek yememe, yanlış ila kullanımları veya aşırı spor yaparak uygunsuz kilo almayı önleyici davranımlarda bulunur.
Tıkanırcasına Yemek Yeme Bozukluğu:
Benzer koşullarda, benzer sürede çoğu kişinin yiyceğinden çok fazlasını yeme olarak bilinir. Bu durumla ilgili belirgin bir sıkıntı duyulur. Bulimiyadan farkı ie; bulimiya tıkanırcasına yedikten sonra kilo alımını önleyici davranırken tıkanırcasına yemek yeme kilo alımıyla ilgilenmeyebilir.