Yetişkin / Yetişkinde Depresyon

İletişime Geçin!

Yetişkinde Depresyon

Depresyon gündelik hayatta en çok kullanılan psikoloji terimleri arasındadır. Aşırı hüzünlü olma, sık sık ağlama isteği, hayattan keyif alamama, mutsuzluk gibi tarif edilebilir. Bu sıkıntı, bunaltı, huzursuzluk, gerginlik ve sinirlilik hali sık rastlanan bir belirtidir. Kişiler bu gibi durumlarda, ‘bunalıyorum, içim daralıyor, derin nefes alamıyorum, hareket etmek istemiyorum, uyumak istiyorum’ gibi ifadeler kullanır. Genelde sebepsiz gelir ve durduk yerde geldiğini söyler.

 

Depresif insan duygularını aktırmadığı, iç sıkıntısından bahsetmeyi ötelediği zamanlarda vücudunda sebepsiz ağrılar hissedebilir. Kimi zaman göğsünün üstünde bir ağırlıktan bahseder kimi zamanda boynundaki tutukluluklardan şikâyetçidir. Bu duygu durumuna en çok hareketlerdeki yavaşlama, enerjik olamama durumu eklenir ve kişi çalışamamaya başlar. Uyku sorunları baş gösterir. Ya uyanmak istemez, ya uykuya dalmakta zorlanır, uyku düzeni karışır veya uyurken sık sık uyanılır. Depresyon, kişiden kişiye değişim göstermektedir. Bazı insan üzgünken hiç yemek yemek istemeyebilir bazısı da tıkanırcasına yedikçe mutluluğa ulaşacağını düşünür. Depresyondaki insan eski yaptığı ve zevk aldığı işlerden artık keyif almamaktadır. Hatta öyledir ki, çevrede olan biten birçok olaya karşı isteksizdir.

 

Anlaşılacağı üzere depresyon günlük hayatı olumsuz etkileyen, ilişkilerini zedeleyen ve kişinin hayatını kalitesizleştiren bir psikolojik rahatsızlıktır.