Çocuk-Ergen / Boşanma ve Çocuk Üzerine Etkisi

İletişime Geçin!

Boşanma ve Çocuk Üzerine Etkisi

Evlilikte, anne babanın bir diğer rolü de karı kocalıktır. Çocuğun yaşamında karşılaşabileceği zor olayların bir tanesi de anne-babanın boşanmasıdır. Fakat psikolojik yardımla beraber uygun adımlar atılabilir ve bu zorlu sürecin hem ebeveynler hem de çocuk tarafından daha kolay atlatılması mümkün olabilir.

 

Eskiden; boşanmanın, çocuk için büyük bir yıkım olduğu düşünülmekteydi. Günümüzde ise bu düşüncenin aksi olarak; çocuğun, anne-babanın aşırı kavga ettiği ortamda büyümesindense, anne-babanın ayrı ama mutlu olduğu bir ortamda büyümesinin daha sağlıklı olduğu öngörülmektedir. Sözel ve fiziksel şiddetin olduğu evlerde büyüyen çocukların daha çok psikolojik sorun yaşamakta olduğu bilinmektedir. Öte yandan, yapılan birçok araştırmada boşanma, evliliklerin ilk yıllarında daha çok görülmektedir. Bu tür ailelerin parçalanmasında en çok zarar görenlerin ise; bu süreci en az anlamlandıran küçük çocuklar olduğu görülmektedir.

 

Özellikle çocuklarda yaş küçükse, bu zorlu sürecin çocuk tarafından anlaşılması ve benimsenmesi de zorlaşmaktadır. Çocuk her zaman anne babasının ayrılma kararını sağlıklı olarak anlamamaktadır. İşte bu nokta da, terapinin temel amacı gerek yetişkinler gerekse çocuklar açısından bu sürecin en az zararla nasıl atlatılacağı ve uyum sürecinin nasıl kolaylaştırılacağıdır.